Jaakko Kolmosen palkinnot Heikki Penttilälle, Marjo Niiraselle ja Vääksyn Myllylle

Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot on myönnetty. Palkinnot ovat arvoltaan 5000 euroa. Palkinnon saivat ilomantsilaisen Ravintola Parppeinpirtin yrittäjä Marjo Niiranen karjalaisten ruokaperinteiden ja ruokakulttuurin eteen tekemästä työstään, aitoolaisen Penttilän tilan isäntä Heikki Penttilä tunnustuksena kotimaisten raaka-aineiden ja perinneruokien tunnettuuden lisäämisestä sekä lähiviljan jalostaja, paikallismylly Vääksyn Mylly.

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan ja ruoantuotannon, kotimaisten laadukkaiden raaka-aineiden tuottamisen ja niiden käytön, ruokaperinteiden, suomalaisen ruokakulttuurin ja näiden tunnettavuuden edistämiseksi.

Tänä vuonna palkinnoilla huomioidaan erityisesti suomalaiset ruokaperinteet ja perinneruoat, niiden tunnettuuden ja uudistamisen eteen tehty työ sekä laadukkaiden kotimaisten lähiraaka-aineiden jalostus kuluttajalle kiinnostavaksi tuotteeksi. Säätiön hallitus päätti saajista 30. maaliskuuta. Ehdotuksia palkinnonsaajiksi saivat tammikuun 2023 ajan tehdä Marttaliitto ry:n Maa- ja Kotitalousnaisten, Suomen Keittiömestarit ry:n ja Kotitalousopettajien Liitto ry:n alla toimivat yhdistykset.

Lähituotteita perunasta vastuullisesti

Pälkäneellä Aitoon kylässä sijaitsevan Penttilän tilan isäntä Heikki Penttilä palkitaan pitkäjänteisestä, vastuullisesta ja innovatiivisesta työstään kotimaisten raaka-aineiden ja ruokatuotteiden kehittämisessä. Vuodesta 2012 alkaen tilalla on jalostettu perunatuotteita ja tilan tunnetuinta ja menestyksekkäintä tuotetta, perunarieskaa on valmistettu jo yli 10 vuoden ajan.

Heikki Penttilän työ nostaa esiin juuri perunarieskan (lepuskan), joka on perinteinen suomalainen tuote ja jota tehdään eri puolilla maata eri reseptillä. Tilan perunarieska tehdään kotimaisesta, kuorineen keitetyistä perunoista ilman hiivaa, maitotuotteita ja lisättyä vettä. Tilan tuotteet ovat tiettävästi ainoita tuotteita, joihin peruna hyödynnetään kuoria myöten, ilman kuorijätettä. Tänä keväänä on juuri lanseerattu uusi, vatruskaa muistuttava täytetty perunarieska Pullukka.

Vastuullisuus näkyy tilan toiminnassa aina raaka-aineesta toimitusketjuun. Tilan perunatuotteet on tehty pitkään raaka-aineiden sivujakeista, eli kauppaan liian pienistä, isoista ja hassunmuotoisista perunoista, porkkanoista, tomaateista, juuston kanttipaloista ym. Raaka-aineet hankitaan tutuilta tiloilta ja pientuottajilta. Tuotantotilana toimii 1900-luvun alussa rakennettu kivinavetta, ja tuotantoon käytetyt koneet on koottu ja korjattu teollisuuden jo hylkäämistä laitteista. Tuotteiden jakelu tehdään yhteistyössä ison leipomon kanssa, kuormittaen mahdollisimman vähän luontoa. Heikki Penttilä on Chaine des Rotisseurs järjestön ammattilaisjäsen ja tekee yhteistyötä ja käy jatkuvaa keskustelua monien suomalaisten pientuottajien ja jalostajien kanssa. Penttilä on myös suorittanut ruokolahtelaisen STEP-koulutuksen matkailun erikoisammattitutkinnon.

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 5 miljoonaa euroa. Jaakko Kolmosen rahasto on yksi kuudestatoista Alfred Kordelinin säätiön kaupunki- ja kohderahastosta.

Rieskaleipuri kiittää!